Vijenac 751 - 752

Glazba

Zdenka Weber – pola stoljeća u službi glazbene umjetnosti

Piše Eva Kirchmayer Bilić

Večer Zdenke Weber, Matica hrvatska, 28. studenog

U Palači Matice hrvatske 28. studenog, u okviru aktivnosti Odjela za glazbu, priređena je Večer Zdenke Weber – 50 godina pisanja o glazbi i glazbenicima, na kojoj je muzikologinja, glazbena publicistkinja i kulturna diplomatkinja Zdenka Weber dirljivom svečanošću obilježila pola stoljeća djelovanja i svestrana profesionalnog angažmana. Bila je to zanimljiva večer, a brojni zagrebački i hrvatski glazbenici bili su u publici. Upravo činjenica da su se umjetnici odazvali počastiti slavljenicu svojim dolaskom otkriva važnost njezina doprinosa u promicanju glazbene umjetnosti i sâmih glazbenika.
Obljetničku svečanost organizirali su pročelnica Odjela za glazbu Tamara Jurkić Sviben i Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske. Oni su biranim riječima pozdravili slavljenicu i nazočne uzvanike, među kojima su, osim spomenutih brojnih glazbenika, bili i visoki diplomati i suradnici Zdenke Weber, kao i kolege muzikolozi i glazbeni publicisti te članovi udruga u kojima ona djeluje.


Slavljenica Zdenka Weber okružena voditeljima i umjetnicima iz varaždinske glazbene škole / Snimio MIRKO CVJETKO Snimio MIRKO CVJETKO

Cjelokupnu bogatu angažiranost i doprinose na brojnim poljima predstavila je pročelnica Odjela za glazbu Tamara Jurkić Sviben, a razgovor je moderirala muzikologinja Jana Haluza. Podaci iz slavljeničina životopisa bili su obogaćeni njezinim živopisnim predstavljanjem detalja i anegdota, stoga je zanimljiva proslava bila i prekratka za spoznaju događajima i doživljajima ispunjena životnog puta.

Zdenka Weber pisala je u svim ozbiljnim hrvatskim kulturnim rubrikama i časopisima, a može se čuti i u radijskom prostoru. Neprestano se skrbi o čuvanju spomena na Doru Pejačević i Milku Trninu, primjerice, aktivno djelujući u više glazbenih udruga.

Ponosna na rodni Varaždin, u čijem je ozračju i stekla prve umjetničke i kulturne spoznaje i dojmove, grad u kojemu je maturirala, Zdenka Weber u idućim desetljećima ispunjava studiranjem, učenjem i neprestanim usavršavanjem. Podaci koji slijede impresivni su: u Zagrebu je između 1972. i 1975. stekla tri diplome: diplomirala je njemački i engleski jezik s književnošću na Filozofskom fakultetu te muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u čijem je Muzikološkom zavodu djelovala od 1974. do 1992. Tijekom toga razdoblja usavršavala se u Beču (1976), zatim magistrirala (1979) na pariškoj Sorbonni, na kojoj je 1985. doktorirala s temom recepcije glazbe Claudea Debussyja u Hrvatskoj. Godine 1986. i 1999. pohađala je dva postdoktorska studija u Berlinu. Uz iznimno bogato školovanje, splet okolnosti doveo ju je u Berlin te ubrzo i na mjesto osobne referentice maestra Rafaela Frühbecka de Burgosa, u Deutsche Oper Berlin, gdje je djelovala od 1992. do 1997.

Uslijedilo je gotovo dvadesetogodišnje razdoblje kulturnoga djelovanja u diplomaciji. Od 1997. do 2016. bila je aktivna kao prva tajnica za kulturu i znanost, obrazovanje i šport te kao ministar savjetnik u Berlinu, djelatnica Odjela za kulturu ministarstva vanjskih i poslova (2002–2011) te na koncu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču 2011–2016, kao opunomoćena ministrica za kulturu, znanost, obrazovanje i druge diplomatske poslove.

Glazbena proslava Zdenke Weber nije mogla proći bez glazbe, a najljepšu čestitku priredila joj je Glazbena škola u Varaždinu, u kojoj je i započela svoj glazbeni put. Pomno odabrani glazbeni program sadržavao je skladbe skladatelja koji zauzimaju važna mjesta njezina istraživanja, pa je tako Pavao Mrazek, učenik 2. razreda srednje škole glasovira iz razreda mr. Marije Pavlović, izveo Danse – Tarantelle styrienne Claudea Debussyja, a profesori glazbene škole, sopranistica Branka Tkalčić i pijanist Danijel Oto, izveli su izbor pjesama Dore Pejačević (Zašto?, Pouzdan znak) te ariju Giuditte iz istoimene operete Franza Lehára Meine Lippen die kűssen so heiss’. U razgovoru sa Zdenkom Weber, koji je nenametljivo moderirala i vodila Jana Haluza, čuli smo o susretima s najvažnijim hrvatskim i svjetskim umjetnicima, o okolnostima i ozračju vremena tijekom proteklih desetljeća te promišljanja o glazbi, glazbenoj umjetnosti, glazbenicima, kulturnoj diplomaciji…

Zdenka Weber prvi je članak objavila 1972. u Telegramu pod naslovom Isplatilo se.

I zaista jest: marljivost, disciplina, posvećenost, angažiranost, nagon za učenjem sastavni su dio mozaika bogata životnoga puta Zdenke Weber: kao uzor i poticaj onima koji dolaze.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak